8e Drimmelense 1Daagse



Datum:
1 juli 2018
Naam:
De Drimmelense 1Daagse
Organisator:
Plaats:
Made/Drimmelen
Aantal km’s:
40
Duur ±:
9,5 uur
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

Kerkdorp Den Hout

Om eens wat anders te zien dan de omgeving van Den Bosch (de Heinekentocht en de Zomerwandeltocht Groot Geste zitten in dit weekendl) en toch wat in de buurt te blijven, viel mijn oog op de 8e Drimmelense Eendaagse in West-Brabant. Normaliter zou ik niet die richting uitgaan, maar deze keer had in geen bezwaar.

Via de website zie ik dat er maar 1 afstand is; 30 km waarbij men in 6 dorpskernen kon starten: Made, Drimmelen Lage Zwaluwe, Hooge Zwaluwe, Wagenberg en Terheijden. Voor de ‘diehards’ was er een optie om in schrijven voor 40km. De oplossing hiervoor was erg simpel. Om de parkeerproblemen in het dorp Made wat te verzachten – er was die dag ook een braderie – moesten de 40 km lopers hun auto parkeren op zo’n 5 km van de start/finish. In mijn geval werd dat Den Hout. Via de mail kreeg ik de route naar het startbureau. M.a.w., 5+30+5 is ook 40 km met het verzoek niet vóór 07.15 in Den Hout te starten.

Rond zeven uur rol ik Den Hout binnen, een klein en schaduwrijk dorpje. Nog even een plekje zoeken, rekening houden met de zon en om 07.10 uur ben ik marsgereed. Via de dorpsbrink, waar de ganzen en schapen  ook net wakker zijn geworden, verlaat ik dit kerkdorp en ga richting Made.

‘Open Air’ startbureau

Het is nog aangenaam wandelweer en in de bossen en schaduw is het heerlijk lopen. Vele honden worden op dit tijdstip door hun baasjes uitgelaten. Vlak voor de A59 doorkruis ik de Linie van Den Hout, een in de 17e en 18e eeuw aangelegde verdedigingswal. Onder de A59 door kom ik in de ‘voorsteden’ van Made, waar ik uiteindelijk de start vind in het centrum van het dorp. Men is in de straten drukdoende om de kramen voor de braderie op te bouwen.

Nadat ik de route voor de 30 km heb ontvangen in een aardig en doordacht boekwerkje, gaat het nu richting Drimmelen, de naamgever aan de wandeltocht. De hele route bestaat uit 6 delen en 6 rustplaatsen. Voor elk deel staat de route op een bladzijde beschreven incl. de lengte, met daarnaast wat informatie over dit deel van de route. Aangekomen op een rust kan er worden gestempeld.

De Amalia

De route gaat over rustige wegen. Twee km vóór Drimmelen werden de wandelaars over een mooi fietspad gestuurd naast een brede sloot – de Breede Vaart. Op het eind hiervan is de 1e rust in Ons Dorpshuys. De omgeving is echt om te genieten en in het water drijft een grote aak, de Amalia.

Na een kop koffie gaan we naar Lage Zwaluwe. Hier hebben veel wandelaars blijkbaar moeite mee: 8 km over een zeedijk met de naam het Beverpad. Het bijzondere aan deze zeewering is dat het de enige zeewering is met een verhard fietspad.  Het uitzicht links en rechts is indrukwekkend. Rechts ligt de Amer en de Biesbosch. Vele grote en kleine bootjes doen hun best de golven van de Amer te weerstaan. Een prima oefenstuk om goed te zijn voorbereid op ‘de dijk’ in Nijmegen.Het laatste stukje loop ik met een militair en dus heb ik mijn ‘bluetooth-oortjes’ niet in.  Vlak voor de rust merk ik dat ik ze kwijt ben en loop een stuk de route terug. Na zo’n 500 meter glinsteren de dopjes mij al tegemoet, maar ik moet vaststellen dat deze oortjes niet bestand zijn tegen autobanden: ze zijn rijp voor het millieupark!

In Lage Zwaluwe komen we eindelijk aan in de 2e rust: café De Polderpub. Hier geniet ik van mijn lunch en een kop tomatensoep, al stoot ik een deel van de soep over de tafel. Tja …  Nadat de rommel is opgeruimd gaat het richting Hooge Zwaluwe naar het ontmoetingscentrum De Zonzeel. Héhhh, waar ken ik die naam van? Het middenstuk van dit traject is een lang fietspad zonder ook maar één boompje voor wat schaduw, maar ook hier wordt na 4,6 km de 3e rust bereikt. In Hooge Zwaluwe zelf zijn vele aandenken aan de opmars van de 1e Poolse Pantserdivisie in 1944.  Net voor de rust ga ik wel even in de fout met het ‘lezen’ van de route, maar via enkele achtertuinen  kan ik uiteindelijk mijn lege flesjes water achter de bar laten vullen met heerlijk, helder gemeentepils.

Op weg naar de 4e rust is een leuke onderbreking: een Keltische Boomcirkel.

Keltische bomencirkel

Uit Alles Helder: “Volgens de oude Kelten wordt je karakter bepaald door de boom die in je geboorteperiode heerst. Je levensloop, je gedrag en je persoonlijkheid wordt sterk bepaald door de eigenschappen van je levensboom. De Keltische levensboomkalender verdeelt het jaar in 39 perioden van maximaal 10 dagen en elke periode heeft een bepaalde boomsoort. De Kelten gebruikten 21 boomsoorten, die met 21 menstype correspondeerden.” Ik voel je vraag al opkomen. Wil je echt weten wat mijn boom vertelde, ga dan maar zelf de cirkel bezoeken en lezen.

De 4e rust is in Wagenberg in de sportzaal “Driedorp”. Vanaf het terras heb ik zicht op mijn ‘nieuwe’ caravan. Na een colaatje gaat het richting Terheijden. We passeren een mooie waterplas en met het koele briesje is het genieten. Zelfs zo goed, dat ik het pad rond de vijver te ver doorloop en dus moet ik rechtsomkeer maken op zoek naar het tunneltje onder de A59. Midden in Terheijden vinden we het café De Zevende Hemel. Waarschuwing voor komende jaren; in deze hemel ligt het geld niet voor het oprapen.

Na te hebben genoten van een Hoegaarden, op weg voor het laatste – eigenlijk het voorlaatste – deel van de tocht: het startbureau in Made. Een lang, recht schelpenpad brengt mij bij het tunneltje dat ik in de ochtend ook al heb gepasseerd. Maar nu ga ik direct rechtsaf om uiteindelijk via een mooi, koel bospad en langs diverse vennetjes weer terug kom in de gewone wereld. Van hier is het één streep naar de ‘finish’.

Van het rustige, nog slaperige dorp van vanochtend is niets meer over. Een drukte van jewelste en voor mij niet weggelegd. Na te zijn afgemeld ga ik een gedeeltelijk andere route terug naar de auto. Daar aangekomen zie ik dat mijn parkeerplaats niet handig is geweest: de auto staat nog helemaal in de zon. Da’s in ieder geval een tip voor volgend jaar. (i.i.g.  voorbij het “Rooms Katholiek Verenigingsgebouw”)

Een prima tocht met mooie, maar ook taaie gedeelten en zeker de moeite waard. Leuk is dat de helft van de wandelaars op de 30 km met de klok mee lopen, het andere deel tegen de klok in. Zo zie je onderweg altijd tegemoetkomende wandelaars; als het goed gaat zie je die tweemaal! Dank aan de tweekoppige organisatie, de EHBO’ers / stempelaars, en de solex-verzorgers  voor deze mooie tocht.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.